A három minőségi elv és az idő


Az őselemek, ahogyan minden anyagban, az emberben is megtalálhatóak, befolyásolják érzékeinket, testünk működését, ugyanakkor hatással vannak az állandóan mozgásban lévő időre is.
A három dósa az emberi életszakaszokban ugyanúgy fellelhető, mint az évszakokban, vagy akár a napszakokban.

Születésünktől kezdve egészen serdülőkorunkig tápláló, fejlődést segítő energiákra van szükségünk, és ezt a folyamatos szellemi és fizikai gyarapodást a három dósa közül a kapha minőség uralma biztosítja. Testünk tömegének, zsírszövetének folytonos növekedése mind e dósa befolyása alatt áll, ugyanakkor a kaphához társított betegségek is ebben az életszakaszban jelennek meg leggyakrabban: allergia, felső légúti, légzőszervi panaszok, arc,- illetve homloküreg gyulladás.

A serdülőkorral együtt a pitta dominanciája is beköszönt életünkbe, egyre fokozódó energiát és kitartást biztosítva céljaink eléréséhez. Ez az életszakasz egészen a középkorúság végéig tart, és olyan – pitta dósához kapcsolódó – problémák megjelenését tapasztalhatjuk, mint a savasodás, szemproblémák, bőrbetegségek, vagy emésztési rendellenességek.

Életünk utolsó szakaszát a váta dósa uralja és kétség kívül ez a legnehezebben kordában tartható energiaminőség. Energiánk folyamatosan csökken, nyugtalanság, idegrendszeri zavarok, mozgásszervi problémák léphetnek fel, érzékelésünk is lassul, elménk és testünk karbantartására sokkal több figyelmet kell fordítanunk ahhoz, hogy a nemkívánatos betegségeket elkerüljük.

A védikus megközelítés szerint ez egy természetes ciklikus körforgás, amelyben minden élőlény részt vesz, a növény- és állatvilágban is megfigyelhetjük a három dósa egymástól elválaszthatatlan jelenlétét, állandó építő- fenntartó-lebontó szerepét.

Namaste
Horváth Tünde