A túlsúlyról ájurvédikusan


Mielőtt az Ájurvédában túlsúlyról beszélünk, mindig megvizsgáljuk az egyéni alkati típusokat. Amíg a nyugati szépségideál a vékony, levegős váta-alkat, addig keleten az egészséghez és a szépséghez a bőséget és a jól tápláltságot társítják. Az ideális testsúly megállapításánál vegyük figyelembe saját domináns dósánkat és azt, hogy a könnyed, váta tíusú emberek a legkevésbé hajlamosak a hízásra, a tüzes pitták közepesen, a víz és föld elem uralta kaphák a leghízékonyabbak a három dósa közül.

Ájurvédikusan a testtömeg növekedését a kapha dósa kibillenése okozza, tehát a víz és a föld elem túlsúlya a szervezetben. Az elhízás oka lehet a túlzottan sok édes, nehéz, olajos étel fogyasztása, vagy a fizikai aktivitás hiánya, ugyanakkor az említett tünetek mögött mindig ott bújkál a mentális elégedetlenség, enerváltáság, szeretet-és/vagy önbizalomhiány, vagy az el nem fogadottság túlzott félelme.
Egészségtelen súlygyarapodásnál az agni (emésztő tűz) működése romlik, a sróták (test csatornái) eltömődnek és a szövetek közti egyensúly megborul, az anyagcsere fokozatosan gyengül.

Mit javasol az Ájurvéda a túlsúly csökkentésére?
– böjtöt és könnyítő (tisztító) terápiákat
– rendszeres, az emésztés tüzét fenntartó, kiegyensúlyozott étkezést – ÉHEZNI TILOS!
– az intenzív, izzasztó mozgás és az emésztést serkentő fűszerek bevetése hatékony lehet a minimális súlytöbblet leküzdésében, komolyabb elhízáson azonban csak tartós életmódváltással lehet változtatni (kapha csökkentő diéta)
– tavasszal és kora ősszel a pancsakarma tisztító terápiái (hányás, hasmenés, beöntés, nasya/légutak védelmét támogató terápia) segítenek a felhalmozódott salakanyagok eltávolításában
– idegnyugtató fűszerek, gyógynövények (orbáncfű, citromfű, macskagyökér, gotu kola-ázsiai gázló) használatát
– Triphala (ájurvédikus étrendkiegészítő) szedését béltisztításhoz
– étkezést megfelelő időben (a nehezebb ételeket ebédidőben vegyük magunkhoz), kerüljük az esti evést
– rendszeres jógát, légzőgyakorlatokat, melyek csendesítik az elmét és serkentik az emésztés tüzét.

Namaste
Horváth Tünde