A vízfogyasztásról…ájurvédikusan


Az Ájurvéda szerint a tiszta, szennyeződésektől mentes víz a legjobb hordozóanyag, természetes gyógyító folyadék, amelynek megfelelő időben és mennyiségeben való fogyasztása mindenkinek egyaránt fontos.

Íme néhány ájurvédikus tipp, hogyan érdemes a vizet fogyasztanunk:

  • Mindig tiszta, iható vizet vegyünk magunkhoz és vegyük figyelembe, hogy hatása hűtés, vagy forralás esetén megváltozik.
  • A tiszta víz csökkenti a bennünk lévő tüzet, enyhíti a rosszullétet, fejfájást, szabályozza az emésztési folyamatokat, segíti a salakanyagok eltávolítását.
  • Túl kevés víz fogyasztása lassítja, a túlzott vízfogyasztás gyengíti az emésztést. Mindkét esetben túlzott ama (méreganyag) halmozódik fel.
  • Legalább fél órával étkezés előtt és közvetlenül étkezés után ne igyunk vizet, mert akadályozza a felszívódást!
  • Az étkezések között kortyonként elfogyasztott víz növeli a vitalitást, erősíti testünket.
  • A hideg vizet csak pitta rendellenességekre javasolja az Ájurvéda (égő érzések, vérzések).
  • Lehetőség szerint igyunk sok forralt vizet, nagyon könnyen felszívódik, jól egyensúlyozza mind a három dósát (váta, pitta, kapha).
  • A reggel éhgyomorra fogyasztott meleg víz vizelettisztító, kiváló puffadás, székrekedés, felső légúti panaszok ellen, jól szabályozza a váta és a kapha kibillenéseket. Egy fél citrom levét hozzáadva serkenti az emésztést és a kiválasztást, rögtön felkelés után fogyasztva karban tartja a húgyhólyagot és a veséket.
  • Az Ájurvéda szerint a napfénynél és a holdfénynél tisztított víz energiát adó nektár, fiatalít, élesíti az intellektust.
  • A vörösréz edényben tárolt vizet is tisztának tartja az Ájurvéda, a vörösréz vírus és baktériumölő hatása miatt.

Namaste
Horváth Tünde