Ájurvédikus immunerősítő gyógynövények 2.: Kurkuma


A kurkuma kitűnő természetes antibiotikum, emellett az emésztést is erősíti és a bélflórát fejleszti. Ezáltal jó baktériumölő szer krónikus gyengeség, betegségek esetén. Nemcsak tisztítja a vért, hanem melegíti is, stimulálja az új vérsejtek képződését.

Ájurvédikusan nézve íze pikáns/ keserű, hevítő energetikával bír, csökkenti a kapha dósát, a vátát és a pittát növeli (fölöslegben). A test minden szövetelemére hat, serkentő, szélhajtó, kiváló sebgyógyító.

A kurkuma az Istenanya energiáját nyújtja és a boldogulás ígéretét. Hatásos a csakrák tisztításában, a test szövevényes csatornarendszerének szabaddá tételében. Segíti a szalagok nyúlását, így jó a hatha jógát gyakorlóknak. Helyreállítja a szervezet anyagcseréjét, korrigálva mind a fölöslegeket, mind a hiányosságokat. Könnyíti a fehérjeemésztést.

Meleg tejjel keverve kiválóan csillapítja a torokfájást, ugyanakkor sokoldalú fűszer, az ázsiai konyha alapkelléke.
Külsőleg mézzel keverve arcpakolást készíthetünk, de használható izomláz, rándulás, zúzódások és viszketés ellen, rugalmassá teszi a bőrt, ilyen célra tejes párlat formájában kell bevenni.

(Forrás: Dr. David Frawley: Gyógynövények)