Ájurvédikus immunerősítő gyógynövények 3.: Aloé


Az aloé neve Kumari (fiatal lány, vagy szűz). Azért hívják így, mert a fiatalság erejét adja és megújulást teremt a női szervezetben, így minden szövetünkre jótékonyan hat.

Az ájurvéda szerint hűtő hatással bír, íze keserű/fanyar/édes. Nagyon jó vértisztító, ugyanakkor igazi bitter tonik, de hashajtó, sebgyógyító, fiatalító hatásáról is ismert.
Amellett, hogy mindhárom dósának ajánlott, hűtő hatása miatt a pittát befolyásolja legjelentősebben. Szabályozza a cukor – és zsírháztartást, erősíti az összes agnit (tűz), fiatalító hatású a méhre nézve. Egyéb javallatok: láz, gyulladásos bőrbetegségek, menstruációs zavarok, menopauza, elhízás, székrekedés, sárgaság, daganatok.

Általános erősítőszerként naponta két kávéskanállal vegyünk be egy csipetnyi kurkumával, vízzel, vagy almalével keverve.

Kiváló arcbőr szépítő, egy friss aloé levelet törjünk ketté és a benne található zselét kenjük a bőrünkre, hagyjuk rajta 15-20 percig, majd langyos vízzel öblítsük le. Feszesítő tulajdonsága csökkenti a pattanások okozta hegesedést, segíti az új sejtek regenerálódását. Napozás után nyugtatja a bőrt, hűtő hatását joghurttal keverve felerősíthetjük.

Tápláló erősítőszerként az aloét shatavarival (ájurvédikus gyógynövény nők számára) kombinálhatjuk, friss leve alkalmazható külsőleg égésre, sebekre, herpeszre.
Por formában erősen laxatív, kis mennyiségekben kell használni. Okozhat hascsikarást is, ezért szélhajtó gyógynövénnyel, például kurkumával, vagy rózsaszirommal keverjük.

A kurkumáról bővebben itt olvashattok:
https://kamalakozpont.hu/ajurvedikus-immunerosito-gyogynovenyek-2-kurkuma/

(Forrás: Dr. David Frawley: Gyógynövények)