Az Ájurvéda és az őselemek


Az Ájurvéda tanítása szerint az öt őselem (éter, levegő, víz, tűz, föld) az emberi testben tridósa néven ismert három elvként nyilvánul meg (vata,pitta,kapha). Ezek az elemek minden emberben más-más arányban vannak jelen, irányítják a test biológiai működését, de az elme és a tudat állapota is e három elv sajátos manifesztálódásától függ. A természetben, az évszakokban, napszakokban ugyanúgy jelen vannak, és ciklikus jelleggel határozzák meg a mindent átható energia mozgását is.
A vata minőség éterből és levegőből, a pitta tűzből és vízből, a kapha pedig a víz, illetve a föld elemekből épül fel.

Hogyan befolyásolják a dósák az életszakaszainkat?
http://kamalakozpont.hu/a-harom-minosegi-elv-es-az-ido-2/

A három dósa egyedi kombinációja mindannyiunkban már születésünkkor jelen van és befolyásolja mind a testi, mind a tudati alkatunkat. Ezt az egyensúlyi állapotot az Ájurvéda prakritinak nevezi, azonban ez a balansz a környezeti tényezők, a helytelen táplálkozás, téves gondolataink hatására időről-időre kibillenhet, így megjelennek a különféle kisebb-nagyobb fizikai/mentális betegségek.

Ha bővebben szeretnél olvasni az ájurvédikus testtípusokról, itt megteheted:
http://kamalakozpont.hu/alap-ajurvedikus-testtipusok-2/

Az ősi tanítás szerint minden egészségügyi rendellenesség a három dósa egyensúlyának felbomlásából ered, ezért az ájurvédikus gyógyító eljárások elsődlegesen a túl, vagy alulműködő elemeket harmonizálják, ugyanis egészségünk kulcsa minden esetben a jó emésztés és a fizikai-mentális állapotunk harmonikus együttműködésében rejlik.

Namaste
Horváth Tünde