Kundalini jóga

A kundalini jóga egy ősi, titkos tanításokon alapuló rendszer, amit YogiBhajan hozott el Indiából a 1960-as években nyugatra. A jóga királynőjének is nevezik ezt az irányzatot, ugyanis a leggyorsabb utat nyitja meg a test-lélek-szellem hármasságának kiegyensúlyozására és ezek egységesítésére. Holisztikus módon működik, az ember egész lényére hat. Ennek fizikai aspektusa a test rugalmasságának, állóképességének megerősítése, ami elér az elmeműködés kiegyensúlyozásán át a tudati tartalmak megtisztításáig.

A kundalini jóga eszköztára:

  • ászanák: testhelyzetek
  • pranayama: légzésszabályozás
  • bandhák: izomzárak
  • mantrák: hang, szótag vagy szavak sorozatának ismétlése
  • meditáció: mindezek akár egy időben történő alkalmazása, kiegészülve szemfókusszal
    /drishti/ és kéztartásokkal /mudra/

Az óra a kezdő mantrával indul, amit bemelegítés követ, ezután a kriyával folytatódik, ami ászanákkal és légzéssel összehangolt mozdulatok ismétlődő összessége megadott sorrendben és idő szerint. Minden kriyának van egy témája, ami magában foglalja a gyakorlatok célját is, melyek általánosságban az egész szervezetre hatnak, de léteznek külön szerveket, keringést, nyirokrendszert hormonrendszert célzó kriyák is. A kriyák hatása nem korlátozódik a fizikai testre, más rétegekhez is elérnek. A kriya után relaxációval történik meg a test teljes ellazulása, majd a meditáció következik, amely többféle eszközzel is kiegészülhet. Léteznek légzőgyakorlatokkal, mantrákkal és mudrákkal összekötött meditációk, melyek mind az elme lecsendesítését segítik, ezáltal eljuttatva a gyakorlót mélyebb tudati tartalmakig. Az órát a záró mantrával fejezzük be.

A kundalini jóga ereje abban rejlik, hogy komfortzónán túlra visz, lehetőséget ad felismerni és megváltoztatni belső működéseket, megszokásokat, megmutathatja a félelmek és aggodalmak gyökerét és szembesít önmagunkkal, igaz valónkkal.