Hordozóanyagok (folyadékok) az Ájurvédában

Az ájurvédikus kezelésekben a folyadékok kulcsfontosságú szerepet töltenek be, ezeket a hordozóanyagokat anupananak (anupána) nevezzük. Ide tartoznak a gyümölcslevek, a különböző gyógynövény főzetek, a méz, a ghí (tisztított vaj) és természetesen a víz. Ezek az anyagok segítik a gyógynövények felszívódását, támogatják a megfelelő emésztést, mérsékelik a túlműködő, vagy épp ellenkezőleg, serkentik az alulműködő doshákat.
Különféle rendellenességek esetén az Ájurvéda különféle anupánákat javasol. Váta kibillenésekre forró és olajos, pitta betegségekre édes és hűvös, kapha problémákra száraz és forró anyagok használata javallott. Kiválasztásuk és adagolásuk az egyén testtípusától, a betegség fázisától és az emésztésre gyakorolt hatásuktól is függ.
Az elsődleges és a legfontosabb anupána a víz, az elégséges vízbevitel mindenki számára (testtípusonként változó mennyiségben) nagyon fontos. A víz mellett számos egyéb folyadék kedvező tulajdonságát is javunkra fordíthatjuk: a tej és a kókusztej (lé) hűsítő hatása kiváló a pittáknak, a vátákat olajokkal, a kaphákat íróval stabilizáljuk.
Az ájurvédikus gyógyászat legszélesebb körben használt olajos anyaga a ghí (tisztított vaj). Egyedülálló módon fokozza a hozzáadott növények hatását, serkenti az agyműködést, javítja a látást, tejjel fogyasztva a legjobb tápláló és fiatalító szernek tartják.

Namaste
Horváth Tünde