Ájurvédikus terápiák

Az Ájurvéda méltán érdemelte ki az „orvostudományok anyja” elnevezést, hiszen mind a mai napig megbízható, hiteles hagyatéka az évezredek óta működő ősi, indiai gyógyászati rendszernek.
Az „élet tudományának” is nevezik, holisztikus szemlélete az embert teljes egységében vizsgálja, s a testi épség mellett ugyanannyira fontosnak tartja a lélek és az elme egészségét is.

Mikor alkalmazzuk az Ájurvédát?

Mindamellett, hogy az Ájurvéda elsődleges célja a betegségmegelőzés, kifinomult terápiái a már kialakult rendellenességekre is módfelett hatékonyan alkalmazhatók. Az ismert gyógyászati rendszerektől az egyéni különbözőségekre fektetett hangsúly különbözteti meg, ugyanis minden embert a sajátos testi, lelki, illetve pszichikai természete szerint diagnosztizál.

A három minőségi elv egyedi kombinációja mindannyiunkban már születésünkkor jelen van és determinálja mind a testi, mind a tudati alkatunkat. Ezt az egyensúlyi állapotot prakritinak nevezzük. Ez a balansz azonban a környezeti tényezők, a helytelen táplálkozás és a rossz gondolatok hatására idővel kibillenhet, és megjelennek a különféle kisebb-nagyobb testi, mentális betegségek.

Olajos masszázs: az ájurvédikus kezelések alappillére

Minden ájurvédikus terápia része a masszázs, melynek eredete szinte egyidős az emberiséggel. A rendszeres egészségfenntartó masszázs az egyik leghatékonyabb betegségmegelőző módszer, jótékony hatása mind fizikailag, mind mentálisan egyedülálló.

A masszázsokat adott testtípusnak megfelelő meleg gyógyolajjal végezzük, ugyanis a meleg olaj hatására a szervezetben lerakódott salakanyagok fellazulnak, cseppfolyósodnak, így a masszázsok végén alkalmazott gőzöléssel a szövetekből könnyen eltávolíthatók lesznek.

 

Központunkban minden terápiát a tradicionális elveknek megfelelően alkalmazunk, kiváló minőségű alapanyagokkal. A kezeléseket – melyeket igény esetén személyes konzultáció előz meg -, minden esetben szakképzett terapeuták végzik. A beszélgetés során az egyéni ájurvédikus alkat meghatározása után átbeszéljük az ajánlott étrend, életmódbeli változtatásokat, illetve javaslatot teszünk a személyre szabott terápia kiválasztásában is.

 

Ájurvédikus terápiák

Abhyanga (egész testes masszás): a legelterjedtebb ájurvédikus masszázsfajta, amely amellett, hogy testi-szellemi felfrissülést ad és elsőrangú egészségmegőrző hatása van, kiválóan alkalmazható stresszoldásra, depresszióra, idegrendszeri, emésztőrendszeri gondok enyhítésére is. Bőrünket fiatalítja, feszesíti, szépségápolásunk elengedhetetlen kelléke, ugyanakkor izmainkra, ízületeinkre is rendkívül áldásos hatással van.

Shiroabhyanga (fej, arc, nyak – dekoltázs masszázs): gyógyolajos masszázs a fej területének, ideális hajproblémákra, álmatlanságra, rendszeresen alkalmazva segít a koncentrációs, – tanulási problémák oldásában, fokozza az agyi vérkeringést.

Padabhayanga (talpmasszázs): üdítő hatású masszázs a lábfejnek és a lábszárnak, fokozza a vérkeringést, energetizálja az egész testet.

Patra potli (gyógynövényes batyus masszázs): meleg olajba mártott, gyógynövényeket tartalmazó zsákocskákkal masszírozzuk végig a testet, kiváló masszázsfajta a merev izmokra, ízületekre.

Udwartana: (gyógynövényporos masszázs): ezzel az ájurvédikus masszázstípussal lehet a leghatékonyabban felvenni a harcot a felesleges testsúly, vagy akár a narancsbőr ellen, a kezelés során porrá őrölt gyógynövényes bedörzsöléssel, meleg gőzöléssel fokozzuk a test anyagcseréjét, így ösztönözve azt a felhalmozódott salakanyagok elengedésére.

A nasya kezelést a fej, az orr, az arcüreg, és a légutak tisztítására alkalmazzuk. Az orrba vezetett gyógynövényes oldat és az ezt követő meleg gőzölés nagyon hatásos krónikus fejfájásokra, különböző allergiákra, de egyszerű náthás megbetegedések esetében is indokolt. Rendszeres alkalmazása tisztítja a tudatot, védi az arcüreget a levegő káros szennyeződéseitől.

A fáradt szemek gyógyító kezelése a Netra basti, az ayurvédikus szemfürdő, amely során langyos ghível töltjük fel a szem köré helyezett tészta gyűrűt. Ez a kezelés igazi felüdülés az igénybe vett, száraz, karikás szemnek, többszöri alkalmazása során a látás is jelentősen javulhat.