Aromaterápiás Yin Jóga


Yin Jóga az indiai hatha jóga és a kínai taoista hagyomány találkozásából született öngyógyító jógarendszer.  A Yin jógán főként ülő és fekvő pozíciókat végzünk és a lényeg az ellazuláson van.

“Nem csinálok semmit, mégsem hagyok semmit elvégezetlenül.” Lao Tsu

A nyugati ember teljesítmény orientált elméjét csodálatosan igába hajtja egy Yin jóga óra.

“Mindentől tisztítsd meg magad, hagyd, hogy az elme békében nyugodjon.” Lao Tsu

A Yang jóga ritmusos, van egy alap lüktetése. Vinyasa, Bikram, Ashtanga gyakorlásnál, adott légzésig, ideig tartjuk a pózokat valamint a ki es belégzés ütemére mozgunk, míg a Yin-hez nem tartozik ritmus, légzés vagy számolás. Természetesen a Yin-nek is van ritmusa, 3-5-10 percenként veszünk fel újabb pózt.

Yin a befogadásról, megnyílásról szól, ahogyan a Yin jóga is, a nem-cselekvés jógájának is hívhatjuk. A mozdulatlanság jógája, ahol a lélek ébred, ahol a mindenség feltárul.

Yin, a türelem és jelenlét, emésztés, elfogadás, elengedés jógája. Rendszeres Yin gyakorlással gyönyörű eredményeket érhetünk el az izületek, csontok állapotában, nem ritka, hogy Yang gyakorlásunk, tartásunk es járásunk is előnyére változik. Mindemellett nem elhanyagolható, hogy pszichénk es elmeállapotunk is stabilizálódik.

Yin pózokban hosszú percek telnek el mozdulatlanul, lassú, kiegyensúlyozott légzéssel. Nincs ütem, kevés a figyelem elvonó tényező saját magunkról, így leginkább az elmét kell megzabolázni es a mostban tartani, ehhez gyönyörű mantrákat és csodás illóolajokat hívunk segítségül. Valamihez azonban közel kerülünk ebben a mozdulatlan állapotban – Önmagunkhoz -, találkozunk a lelkünkkel, minden csendes és békés, nincs feszültség. Az óra végén a savászanában megpihenve – amikor közel van a test a földhöz és minden láthatatlanná válik – megtapasztalhatjuk, ahogy a lélek emelkedik, ezáltal tudatossági szintünk is emelkedik. (Tengedy Krauser Ágnes: Yin jóga – A csontig hatoló kundalíni)

Az aromaterápia az ember által ismert egyik legősibb gyógyító-művészet. Gyógynövényekkel kezelték a régi kor emberei a testet, s ugyanazon növényekből kivonták az illatanyagot, hogy segítségével a lelket is gazdagítsák. Ez az alternatív gyógymód hat a limbikus rendszerre, hormonrendszerre, kedvezően befolyásolja kedélyállapotunkat, segítségével helyreállítható a testi, lelki, szellemi harmónia.

Az aromaterápia hatásos kiegészítője a Yin jógának. Az illatok érzést váltanak ki belőlünk, nagyon szépen segítik az elengedést, a jelenben levést, segítenek előhozni saját univerzumunkat, hogy újra kapcsolatba kerüljünk saját természetes létezésünkkel, Önmagunkhoz.