Hogyan hűtsük a bennünk lévő tüzet?

Itt a forróság, ilyenkor a bennünk lévő forró természetű pitta is lángra kap. Az ájurvéda erre az időszakra hűtő terápiákat  javasol, ugyanis a gyulladással, testhevüléssel járó állapotokat mind a belső hő emelkedése okozza. A pitta ugyanakkor a vér doshája is, a vértisztító gyógynövények (aloé, rózsa, gránátalma, tyúkhúr, hibiszkusz, római kömény, keserűfű, pásztortáska) használata nagyon áldásos ebben az időszakban, táplálkozásunkban pedig a hat alapíz közül az édes, a keserű és a fanyar ízeket részesítsük előnyben. Ezek közül is az emésztésünket serkentő keserű íz bír a leginkább szárító és leghűsítőbb hatással.
Főzzünk kókuszolajjal, fogyasszunk könnyű, gyorsan emészthető, kevés fűszerrel készült ételeket, olajos masszázsnál használjunk kókusz, levendula, vagy narancs olajat, de a friss gyümölcsök, zöldségek (levek) is nagyon jó szolgálatot tesznek a túlzott agni csökkentésében. Hűsítsük magunkat sok folyadékkal, mentával, citrusfélékkel ízesített italokkal.
A hashajtást elősegítő gyógynövények szintén hűtő hatásúak, az ájurvéda a hashajtást az egyik leghatékonyabb eszköznek tekinti a pitta többlet eltávolítására.

Kellemes hűsölést!

Namaste
Horváth Tünde