Vinyasa flow jóga

A vinyasa flow egy dinamikus jógairányzat, amely három olyan jógastílus találkozásából és tapasztalataiból született meg, mint a Vinijóga (T.K.V. Desikachar), az Iyengar jóga (B.K.S. Iyengar) és az Ashtanga (Sri. K. Pattabi Jois).

Mint minden jógagyakorlás a vinyasa flow is arra törekszik, hogy harmóniát teremtsen a test, az elme és a lélek hármas egységében. Az ászanákat sorozatokba rendezve gyakoroljuk és egyik ászanából a másikba irányított légzés és mozgás kíséretében „áramlunk” át. A légzés és mozgás összehangolásával jön létre az áramlás ritmusa, amely leköti a figyelmet és hozzájárul az elme lecsendesítéséhez. Mindez hatékonyan alapozza meg az óra végét záró mély relaxációt. Az óra ászanái mindig egy meghatározott cél vagy téma szerint sorozatszerűen épülnek fel, amelyek minden órán egy egyedi gyakorlatsorrá állnak össze. A statikusabb jógastílusokkal szemben az ászanák általánosságban rövidebb ideig vannak kitartva és az ászana felvételének módja ugyanolyan fontos, mint maga az ászana.

A vinyasa flow dinamizmusa hűen tükrözi a körülöttünk lévő világot, ahol minden állandó mozgásban és változásban van. Megtanít arra, hogyan kezeld a változásokat könnyedén úgy, hogy közben megleld a belső békédet és visszatérj az egyensúly állapotába fizikai és lelki síkon egyaránt.

Téged szólíthat ez a stílus:

  • ha szereted a változatosságot, a dinamikus testmozgásokat, esetleg szeretsz táncolni.
  • ha a statikus jóga órákon csapong az elméd és sűrűn elkalandozol az ászanák közben.
  • ha az órán végig szeretnél a pontos instrukciókat kapni arról, mely testrészre irányítsd a figyelmedet és milyen izommunkát használj.
  • ha szeretnéd, hogy egyéni mentális vagy fizikai témáid, esetleg ászana kívánságaid beépüljenek az óra tematikájába.