Hogyan végezzünk ájurvédikus önmasszázst?


A jó egészség megőrzéséhez rendszeres masszázsra gyakorlatilag mindannyiunknak szüksége lenne. A mindennapos abhyanga (olajos masszázs) kiválóan segíti a testszövetekben lerakódott salakanyagok kiválasztását, és amellett, hogy élénkít, fokozza  a terheléssel, stresszel szembeni ellenálló képességünket, puhává varázsolja a bőrt és szabályozza a váta dósát, ezáltal kedvezően befolyásolja idegi, mentális állapotunkat is.
Remekül hat a keringési problémákra, anyagcsere zavarokra, izombántalmakra, esténként alkalmazva a jó minőségű alváshoz is hozzásegít.

A masszázshoz válasszunk ájurvédikus testalkatunknak megfelelő hidegen sajtolt növényi olajat: vátáknak kiváló a szezám olaj, pitták használjanak napraforgó, szezám, vagy kókuszolajat (ez utóbbit nyáron), kapháknak a mustár-, vagy az olíva olaj az ideális.

Ügyeljünk az olaj hőmérsékletére! Testmeleg, vagy annál picit melegebb olajjal, meleg helyiségben masszírozzuk magunkat, ugyanis a meleg hatására nyílnak meg bőrünk pórusai, így hatékonyabban jutnak az olajok a mélyebb rétegekbe is. Az olaj felmelegítésének legegyszerűbb módja az, ha az olajos üveget egy forralt vízzel teli tálkába helyezzük.:)

Ha nincs elég időd a teljes testre, masszírozd át az arc, a fej, fülek, a tenyér és a talp területét.  Az erősség legyen jólesően határozott, végtagjaidon végezz “mélysimító”, egyéb testrészeiden körkörös mozdulatokat. Masszázs után  15-20 perccel vegyél meleg fürdőt, ne használj sok tusfürdőt, hogy bőröd hidratált maradjon!

Az alábbi videó reméljük segítségedre lesz, kellemes időtöltést kívánunk!:)

Namaste
Tünde

https://www.youtube.com/watch?v=CmuggGjxEf8