Ájurvédikus immunerősítő gyógynövények 4.: Menta


A három fő mentafaj , a borsmenta, fodormenta és mezei menta gyengéd, nyugtató hatású az idegekre és az emésztésre, segítik a test relaxációját, az elme és az érzékek kitisztulását, ebből adódik széles körű elterjedésük és használatuk.
Közönséges megfázások, influenzák és azok szövődményei ellen kíméletes, hűtő hatású diaforetikus szerek. A borsmenta leginkább serkentő és emésztésjavító hatású, a fodormenta lazítóbb és jobb vízhajtó. A vadmenta erőteljesebb görcsoldó, így segítséget nyújt a nehéz menstruációs időszakokban.

A menták nagy arányban tartalmaznak éter elemet, melynek hatása csillapító, hűsítő, tisztító és megkönnyebbülést hozó. Éteri természetük által csökkentik a mentális-érzelmi feszültséget és annak felhalmozódását. Működésük a szervezetben enyhe, ezért súlyos, akut betegségekre nem elég erősek.

Ájurvédikusan ízük pikáns, hűtő hatással bírnak, csökkentik a pitta és a kapha dósát, nagyobb mennyiségben kibillentik a vátát.

Légzőszervi megbetegedések esetén, vagy azok megelőzésére kiváló eszköz az inhalálás, bátran tegyünk pár csepp menta illóolajat a vízbe, de a mentás főzet is nagyon hasznos orrdugulásra, fejfájásra, torokgyulladásra.
A borsmenta a tavaszi tisztítókúrák méltán kedvelt gyógynövénye, ugyanis a leveleiben található mentol serkenti az emésztést, gyulladáscsökkentő, savkötő hatású.

Mentából készült hűsítő csatni receptet itt olvashattok:
https://kamalakozpont.hu/frissito-menta-csatni/

Forrás: Dr. David Frawley – Gyógynövények