Alap ájurvédikus testtípusok


Előző bejegyzésünkben már szó esett arról, hogyan jelenik meg az öt őselem a három minőségi elven belül, s hogy a váta minőség éterből és levegőből, a pitta tűzből és vízből, a kapha pedig a víz, illetve a föld elemekből épül fel.

A váta ural minden mozgást a szervezetünkben, legfontosabb funkciója a központi idegrendszer ellenőrzése. Természetét tekintve a levegőhöz hasonlóan száraz, hideg, könnyű, változékony. A váta típusú emberek alapvonása a mozgékonyság, nyugtalanság, külsejüket tekintve általában magasak, vékonyak, hosszú végtagokkal. Lelkesedésük, képzelőerejük határtalan, ám hajlamosak túlzásokba esni. Gyorsan cselekszenek, energiaháztartásuk is gyorsan ürül. Kibillent állapotában a vata dósa mozgásszervi rendellenességeket, emésztési zavart, székrekedést, puffadást okoz, de az idegi rendellenességek is minden esetben e dósa egyensúlytalanságát jelzik.
A harmonikus váta személy érzékeny, lelkileg kiegyensúlyozott, mindig lelkes, láthatóan boldog.

A pitta az anyagcserét szabályozza és a tűzhöz hasonlóan éles, forró, hirtelen. A pitták alapvonása az erő és a harciasság. Közepes alkatú emberek, jó étvággyal és általában jó emésztéssel. Az egyensúlyban lévő pitta precíz, intelligens, jó beszédkészséggel megáldott, igazi irányító. Szeretetteljes, elégedett emberek, akik szeretik a kihívásokat, vállalkozó szelleműek. Sem a túlzott napsütés, sem az étkezések kihagyása nem tesz nekik jót, egyensúlytalanság esetén könnyen dühbe gurulnak, türelmetlenné válnak, így az egyébként is sok hő a szervezetükben még tovább fokozódik. Ez könnyen epe, illetve gyomorproblémákhoz vezethet, a gyulladásos megbetegedések, gyomorégés, bőrproblémák tipikus pitta túlsúlyt mutató rendellenességek.

Testünk szerkezeti felépítéséért a kapha felel, minőségét tekintve hideg, nehéz, stabil, olajos. A kapha-típusúak jó állóképességűek, szilárd jelleműek. Általában hosszú életűek, jó egészségnek örvendenek, gyengédek és elnézők. Mivel a stabilitást képviselő kapha biztosítja az állandóságot, az ilyen típusú emberek – annak ellenére, hogy nehezen betegszenek meg -,  betegségekből való kimozdítása mindig időigényes feladat.
Hajlamosak az elhízásra, beszédük, emésztésük lassú. Egyensúlyukat vesztve tompává, lustává válhatnak, betegségeik a nyálkahártyával kapcsolatosak: arcüreggyulladás, asztma, allergiák,hurutos megbetegedések.

A kevert testtípusokról itt olvashatsz:
https://kamalakozpont.hu/439/

Namaste
Horváth Tünde