Az étkezés fontossága

Mai kultúránk még mindig nem fordít kellő figyelmet az étkezés fontosságára, sokan a tudatos táplálkozás helyett a megszokott, kényelmi szempontokat választják. Gyorsétteremekben, kapkodva enni valóban időt spóroló szokás, ám előbb-utóbb a megspórolt időt az emésztési zavarokból adódó betegségek kezelésére fordítjuk.
Az ájurvédikus szemlélet szerint a főzésnek és a kiegyensúlyozott étkezésnek kéne életünk középpontjában állnia, hiszen csak egy megfelelően táplált test lesz képes a mindennapi rutint egészségesen elvégezni. A következő ajánlásokat érdemes követnünk, amennyiben a jó emésztő tüzet szeretnénk támogatni:

• Mindig ülve, nyugodt környezetben étkezzünk.
• Lehetőség szerint testtípusunknak megfelelő, frissen főzött ételeket együnk.
• Az étel ne legyen túl hideg, vagy túl forró.
• Legfontosabb étkezésünk a meleg ebéd legyen, este csak egy könnyed vacsora javallott, pár órával lefekvés előtt.
• A természet napi ritmusához igazodik az emésztésünk is, dél és délután kettő óra között a legerősebb, ezért a nehezebb, táplálóbb ételeket célszerű ebben az időszakban magunkhoz vennünk.
• Evés közben kerüljük a hideg ételeket, italokat, mert az emésztés tüzét elfojtjuk .
• A késő esti evést nem ajánlja az Ájurvéda, ugyanis az károsan hat az alvásra és testünket olyankor is emésztésre kényszerítjük, amikor más funkciót látna el.
• A főétkezések előtt/közben fogyasszunk emésztést serkentő fűszereket (gyömbér).
• Ne igyunk sok folyadékot közvetlenül az étkezések előtt/után.

Kétségtelen, hogy az ízek miatt eszünk szívesen, de az elfogyasztott étel akkor fog leginkább javunkra válni, ha azt egészségtudatosan vesszük magunkhoz. A jól megválasztott étel erőt, vitalitást ad és nemcsak testünk, de elménk működését is kedvezően szabályozza.

Namaste
Horváth Tünde