Kamala, a szépség és a szellemi tisztaság szimbóluma


A lótuszvirágot manapság már mindenki kapcsolatba hozza valamilyen formában a keleti vallásokkal. A szanszkrit nyelv is sokféle kifejezéssel illeti, padma, ambuja (lótuszból született), mrnala (égi lótusz), nila-utpala (kék lótusz), kamala (piros lótusz).
Már a teremtő Mahá Visnu köldökéből is egy lótuszvirág sarjad, s mint legősibb szakrális jelkép azt szimbolizálja, hogy noha a Teremtő aktívan részt vesz a teremtésben, Ő maga mégis örökké független marad attól. A lótusz is hasonló életet él, annak ellenére, hogy a szára vízben van, a virág nem érintkezik azzal.

A kamala a lótusz egyik leggyakoribb szanszkrit elnevezése, a szépség, a szellemi tisztaság, termékenység szimbóluma, s mint ilyen, szorosan kapcsolódik Laksmi Kamala Devihez, Visnu hitveséhez. A hindu ikonográfiához hűen lótuszon ülve, áldást osztó kezében lótuszvirágokkal ábrázolják, elefántok veszik körbe, akik nektárral öntözik. Laksmi Devi egy nagyon népszerű istennő, hívei lelki – szellemi fejlődésért, gyermekáldásért, világi áldásokért, jó szerencséért imádják.

Namaste
Horváth Tünde