Kezdő hatha jóga – hétfőn este a Kamalában!


A hatha két szóból tevődik össze, a “ha” a Napot, a “tha” a Holdat jelenti. Ezek a férfi és női minőséget, az aktív és passzív jelleget, az értelmet és érzelmet, a test jobb és bal oldalát jelképezik. A hatha jógának ennek a két ellentétes erőnek a kiegyensúlyozása a célja.

A kezdő hatha órán az alap ászanákat gyakoroljuk, mellyel az a célunk hogy elérjük ezt az egyensúlyi állapot. Az óra során összehangoljuk a mozgásunkat a légzéssel, az ászanákat több légzésig kitartjuk, a cél a tartás és engedés közötti egyensúly megtalálása, hogy elérhessük a benne nyugvás érzését.

Az ászanák kivitelezése során kiemelten figyelünk, hogy védjük a testet a sérülésektől, az esetleges túlterhelésektől.
Egyes órák valamilyen területre (pl csípő, vállak, törzsizom, lábak, stb.) vagy valamilyen tematikára (pl. a különböző csakrák) összpontosulnak és főként annak a területnek a harmonizálására irányulnak amellett, hogy az egész testet átmozgatják. Alkalmazhatunk az óra témájához kapcsolódó légzőgyakorlatokat, mudrákat, koncentrációs gyakorlatot és jóganidrát.

A jóga széles eszköztárát alkalmazva erősítjük és egyszerre tesszük rugalmasabbá a testet, fejlesztjük a testtudatot, harmonizáljuk testünk energiarendszerét, oldjuk a stresszt és feszültséget. Emellett még számos áldásos hatása van a jóga gyakorlásának. Gyere el óránkra, gyakorolj rendszeresen, hogy saját magad megtapasztalhasd!
Várunk sok szeretettel! Namaste!

Franciska