Természetünk kincsei – A szezámolaj csodás hatásai

szezámolaj hatásai

Charaka, a középkori ájurvéda tudós, közismert művében a legjobb olajnak nevezete a szezámolajat.

Nem véletlenül…

Számos kutatás és tapasztalat igazolta már, hogy külsőleg és/ vagy belsőleg alkalmazva is kiváló szövetségesünk lehet a jobb egészség elérésében, fiatalságunk, szèpségünk megőrzésében.

A szezámolaj nagyon gazdag linolsavban, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani. A linolsav mellett rendkívül sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, nagy mennyiségben E vitamint, valamint A- és B vitaminokat, melyek táplálják és fiatalítják a bőrt.

Kutatások kimutatták, hogy jótékony hatással van a vesére és a szívre, emellett fontos szerepet tölt be a vérnyomás szabályozásában is.

Az Ájurvédában ezt azt olajat használják leginkább az abhyangához, a meleg olajos masszázshoz, a szezám gazdag linolsav tartalma, antibakteriális és gyulladásgátló hatása miatt.

A szezámolaj különösképpen hasznos a váta dósa megnyugtatásához, melegítő tulajdonsága miatt a hideg időben kiválóan alkalmazható mozgásszervi-, ízületi problémákra, de a rendszeres szezámolajos önmasszázst a száraz bőr is meghálálja.

Minden bőrtípusra ajánlott, az ekcémás, a kiütéses és az idő előtti öregedésre hajlamos bőrnek is kifejezetten jót tesz.

Hogyan használhatod a szezàmolajat?

  • Orron keresztül: Próbáljuk meg orrunkon keresztül felszívni, ezáltal védjük és ápoljuk az orrüreget. Az olaj segít abban, hogy kitisztítsuk a nyálkát az orrüregekből. Egyszerűen csak mártsuk kisujjunkat a szezámolajba, és dörzsöljük fel az orrlyukak belső felületére. Ezt követően fogjuk be, majd hirtelen engedjük el az orrunkat, miközben egy erőteljes belégzést végzünk rajta keresztül.

  • Gargalizálás: Körülbelül két percig gargalizáljunk vele. Az olajjal való gargalizálás (olajrágás) segít csökkenteni a fogíny problémákat, eltávolítja a fogkőlerakódásokat.

  • Külsőleg: a teljest test átmasszírozásához, sebek, kiszáradt bőr ápolásához. Reggel és este bekenhetjük vele a lábainkat is.

Ti használjátok a szezámolajat? Milyen tapasztalataitok vannak vele?