Az Ájurvéda szerint a tiszta, szennyeződésektől mentes víz a legjobb hordozóanyag, természetes gyógyító folyadék, amelynek megfelelő időben és mennyiségeben való fogyasztása mindenkinek egyaránt fontos.
Íme néhány ájurvédikus tipp, hogyan érdemes a vizet fogyasztanunk:
- Mindig tiszta, iható vizet vegyünk magunkhoz és vegyük figyelembe, hogy hatása hűtés, vagy forralás esetén megváltozik.
- A tiszta víz csökkenti a bennünk lévő tüzet, enyhíti a rosszullétet, fejfájást, szabályozza az emésztési folyamatokat, segíti a salakanyagok eltávolítását.
- Túl kevés víz fogyasztása lassítja, a túlzott vízfogyasztás gyengíti az emésztést. Mindkét esetben túlzott ama (méreganyag) halmozódik fel.
- Legalább fél órával étkezés előtt és közvetlenül étkezés után ne igyunk vizet, mert akadályozza a felszívódást!
- Az étkezések között kortyonként elfogyasztott víz növeli a vitalitást, erősíti testünket.
- A hideg vizet csak pitta rendellenességekre javasolja az Ájurvéda (égő érzések, vérzések).
- Lehetőség szerint igyunk sok forralt vizet, nagyon könnyen felszívódik, jól egyensúlyozza mind a három dósát (váta, pitta, kapha).
- A reggel éhgyomorra fogyasztott meleg víz vizelettisztító, kiváló puffadás, székrekedés, felső légúti panaszok ellen, jól szabályozza a váta és a kapha kibillenéseket. Egy fél citrom levét hozzáadva serkenti az emésztést és a kiválasztást, rögtön felkelés után fogyasztva karban tartja a húgyhólyagot és a veséket.
- Az Ájurvéda szerint a napfénynél és a holdfénynél tisztított víz energiát adó nektár, fiatalít, élesíti az intellektust.
- A vörösréz edényben tárolt vizet is tisztának tartja az Ájurvéda, a vörösréz vírus és baktériumölő hatása miatt.
Namaste
Horváth Tünde
10 thoughts on “A vízfogyasztásról…ájurvédikusan”
Comments are closed.