Blog

Ájurvédikus kisokos: Charaka Samhita, az ájurvédikus tudás alapműve

A Charaka Samhita (Csaraka szamhitá) az ájurvédikus tudás 8400 versből álló szanszkrit nyelvű gyűjteménye (1-4.század). Sokszor az “egészség enciklopédiájaként” is emlegetik, ugyanis írója Charaka – aki önmaga is vándorló gyógyító volt – összegezte a korábban szájhagyomány útján fennmaradt tudást, és az Ájurvédát nyolc fő ágazatba kategorizálta: belgyógyászat, fül-orr gégészet, sebészet, toxikológia, pszichiátria, szülészet-nőgyógyászat (gyermekgyógyászat), a nemzés tudománya, illetve fiatalító terápiák. Az ősi írás több fejezetre tagolódva tárgyalja az Ájurvéda alapelveit, gyakorlati alapjait, anatómiát, a betegségek testi-lelki okainak feltárását, a…

Tovább

Mit üzennek a Védák?

India ősi szentírásai a Védák, illetve az azokat magyarázó, kiegészítő szent iratok, a puránák, itihászák szerint az emberi élet célja az egyén lelki önmegvalósítása, a Transzcendenssel való örök kapcsolatának helyreállítása. A társadalmi berendezkedés (varnásrama) is ezt a célt szolgálta, és tagjait – a később degradálódott kasztrendszerrel ellentétben – nem születésük, hanem egyéni képességeik, rátermettségük, hajlamaik, illetve tulajdonságaik szerint tagolta különböző társadalmi osztályokba. Korunk történelem-, illetve vallásszakértőinek Indiáról alkotott képét azonban közel egy évszázada a gyarmatosítók és misszionáriusok sajátos értelmezése…

Tovább

Ájurvédikus kisokos: frissítő menta csatni

Ez a csatni kiválóan serkenti az emésztést, a nehezebb, bő zsiradékban sült ételek, snackek méltó kísérője. Elkészítése nagyon egyszerű, a hozzávalókat összeturmixoljuk és jól lehűtve tálaljuk. Hozzávalók: 500 ml friss mentalevél 500 ml friss koriander levél 2-3 ek citromlé 2-3 ek narancslé 4 ek víz 2 csípős zöldpaprika, vagy chili paprika 1 tk friss gyömbér 1,5 tk hing (asafoetida) 2 ek cukor 1,5-2 tk só 30 g kókuszreszelék Namaste Horváth Tünde

Tovább

Ájurvédikus kisokos: illatosítsuk magunkat szezonális virágokkal!

Az ájurvédikus életvezetési szokások egyik legkellemesebb rituáléja kétség kívül testünk illatosítása. 🙂 Az évszakoknak megfelelő öltözködés mellett (nyáron könnyű, világos színű ruhák) az uralkodó doshánkhoz illő parfümök, virágvizes testpermetek használata is nagyon jóleső érzéssel tölthet el bennünket. Az illatok – amellett, hogy vonzóvá tesznek – tápláló, erősítő hatással vannak a közérzetünkre, befolyásolják testhőmérsékletünket, enyhítik a szellemi fáradtságot. A váta doshát kiegyensúlyozó illatok savanyú, édes, meleg minőségűek (narancs, szegfűszeg, rózsa), a pittáknak az édes, hűvös minőség ajánlott, (kókusz, levendula, jázmin,…

Tovább